Azure Update Manager (Azure Güncelleme Yöneticisi), Microsoft’un Azure bulut platformunda sunulan bir hizmettir ve Windows Server gibi işletim sistemlerinin güncellemelerini merkezi bir şekilde yönetmenizi sağlar. Bu hizmet, sunucu ve sanal makinelerinizi güncel tutmak, güvenlik açıklarını kapatmak ve uyumluluğu sağlamak için oldukça faydalıdır. Azure Update Manager ile şunları yapabilirsiniz:
1.Güncelleme Dağıtımı: Azure Update Manager, sunucularınıza ve sanal makinelerinize güncellemeleri otomatik olarak dağıtmanıza yardımcı olur. Bu, sunucularınızın güncel ve güvende olmasını sağlar.
2.Uyumluluk Denetimleri: Azure Update Manager, sunucularınızı belirli uyumluluk gereksinimlerine göre denetler ve uyumsuzlukları raporlar. Bu sayede uyumluluk gereksinimlerini karşılayabilirsiniz.
3.Zamanlama ve Planlama: Güncelleme politikalarınızı ve zamanlamalarınızı yapılandırabilirsiniz. Özel zamanlamaları ayarlayarak güncellemelerin ne zaman ve nasıl uygulanacağını belirleyebilirsiniz.
Azure Update Manager’ın kısmen ne işe yaradığı hakkında bir bilgimiz oldu. Hadi şimdi kurulum kısmına geçelim.
- Azure Portal’a Giriş Yapın: Azure hesabınıza giriş yapın veya bir tane oluşturun.
- Azure Update Manager ‘ı Etkinleştirin: Sol menüden “Azure Update Manager” veya “Güncelleme Yönetimi” seçeneğini bulun ve hizmeti etkinleştirin.
- Azure Update Manager paneli tanıma :
- Total Machines (Toplam Makineler): Azure’daki toplam sanal makinelerin sayısını gösterir.
- Update Status for Machine (Makine için Güncelleme Durumu): Her bir sanal makinenin güncelleme durumunu (güncel, bekliyor, başarısız, vb.) gösterir.
- Patch Orchestration Configuration of Azure Virtual Machines (Azure Sanal Makinelerin Güncelleme Orkestrasyon Yapılandırması): Azure’daki sanal makinelerin güncelleme yönetimini nasıl yapılandıracağınızı belirlemeye yönelik ayarları içerir.
- Update Installation Status (Güncelleme Kurulum Durumu): Güncellemelerin sanal makinelerde nasıl kurulduğunu ve başarı durumunu gösterir.
- Check for Updates (Güncellemeleri Kontrol Et): Güncelleme durumunu anında kontrol etmek için kullanılır.
- One-time Update (Tek Seferlik Güncelleme): Belirli bir zamanda tek seferlik bir güncelleme işlemi başlatmanıza olanak tanır.
- Schedule Updates (Güncelleme Zamanlaması): Güncellemelerin belirli bir zamanda veya periyodik olarak otomatik olarak uygulanmasını ayarlar.
- Settings (Ayarlar): Güncelleme yönetimi ile ilgili yapılandırma ayarlarını içerir. Bu, güncelleme politikaları ve diğer tercihleri düzenlemek için kullanılır.
Şimdi panelimizde bulunan VM’lerimizden bir tanesini manuel (elle) olarak güncelleme işlemine bakalım;
- Öncelikle sol panelden “Machines” kısmını seçiyoruz,
- Açılan panelden bir adet sunucuyu (VM) seçiyoruz ve “Check for updates” seçeneğini tıklıyoruz,
- VM’in güncellemeleri kontrol ediyor ve işlemi tamamlıyor,
- Yine aynı panelde kontrol sonucunda VM’de bir adet bekleyen güncelleme işlemi olduğunu görüyoruz,
- İlgili VM’i seçerek üst kısımda bulunan “One-time update” kısmını seçiyoruz.
- İlgili VM de bir adet güncelleme gözüküyor,
- Gelen güncellemeyi seçerek devam ediyoruz.
- “Properties” kısmında güncelleme sonrası için seçenekler çıkıyor burada bizim için uygun olanı seçiyoruz
- Son aşamada tek seferlik güncelleme işlemini başlatıyoruz.
- Sol tarafta “History” kısmına giderek işlemimiz başarılı bir şekilde tamamlandığı görüyoruz.
Şimdi, mevcut güncellemelerin kurulumunu kendi istediğimiz zamanda ve saate ayarlamaları yapalım;
1.Azure Update Manager (Preview) arayüzünde sol menüden “Machines” (Makineler) bölümüne tıklayın.
2.Tüm sanal makineleri seçmek için bu bölümde “Select all” (Tümünü Seç) seçeneğine tıklayın ve ardından “Schedule updates” (Güncellemeleri Zamanla) seçeneğine tıklayın.
3.Açılan ekranda “Resource Group” (Kaynak Grubu) oluşturun ve “Configuare name” (Yapılandırma Adı) kısmına işlemle ilgili bir ad belirleyin.
8.Daha sonra “Updates” (Güncellemeler) bölümünde “Include update classification” (Güncelleme Sınıflandırmasını Dahil Et) seçeneğini işaretleyerek, sizin için önemli olan güncelleme sınıflandırmalarını seçiyorsunuz ve oluşturma işlemini tamamlıyoruz.
9.Son olarak güncelleştirmeler bittiğinde ana ekranda ve “History” (Geçmiş) kısmında yapılan işlemleri görebilirsiniz.
Bu adımları takip ederek Azure Update Manager ile sanal makinelerinizi güncelleyebilir ve yönetebilirsiniz.